Drenthe verbouwt provinciehuis tot duurzaam klimaathuis

23 apr 2009

De Provinciale Staten in Drenthe gaat het provinciehuis verbouwen tot een duurzaam gebouw. De provincie wil hiermee een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid uitstralen. Na de verbouw is het provinciehuis onder andere voorzien van een optimale isolatie, een lagetemperatuursysteem met warmte-koudeopslag en maakt het gebruik van eigen opgewekte zonne- en windenergie. In juli gaat de schop de grond in.

De provincie verwacht dat de energiebesparende maatregelen leiden tot een bezuiniging op het verbruik van gas van 91 procent en een beperking van de CO2-uitstoot van maar liefst 92 procent. Hiermee wil Drenthe een steentje bijdragen aan haar eigen doelstellingen op het gebied van klimaat en energie.

Als portefeuillehouder van de renovatie is Gedeputeerde Baas erg ingenomen met het besluit van de Staten. “Binnen dit omvangrijke verbouwingsproject is een belangrijke rol weggelegd voor duurzaamheid. We hechten eraan op het gebied van klimaat en energie een goed voorbeeld neer te zetten. Het doet mij genoegen dat Provinciale Staten dat belang bevestigen.”

Uit kostenoverweging heeft Drenthe renovatie van het huidige gebouw verkozen boven nieuwbouw. De keuze voor renovatie is bovendien duurzamer. De provincie hoopt dat de verbouwing het provinciehuis maakt tot een inspirerende, uitnodigende en milieuvriendelijke werkomgeving.

Volgens planning begint de verbouwing in juli. Om dat mogelijk te maken verhuizen in mei al circa 230 provinciale ambtenaren tijdelijk naar een kantoorpand aan de Lauwers.

Nieuwsarchief