Directeur Ekwadraat: 'subsidieregels duurzame energie inefficiënt'

12 sep 2012

De Nederlandse regelgeving rond subsidies voor duurzame energie-projecten frustreert de doelen die op dit gebied zijn gesteld. Dat schrijft directeur Douwe Faber van het Friese adviesbureau op het gebied van duurzame energie Ekwadraat in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Volgens Faber zal een overgroot deel van de 11 miljard euro die is gereserveerd voor de stimulatie van duurzame energie nooit worden uitgekeerd, door inefficiënte subsidieregels.

Dat in eind 2011 slechts 4,7 procent van de nationale energiebehoefte uit duurzame bronnen afkomstig is, terwijl de overheid streeft naar een percentage van 14 procent in 2020, is volgens Faber te wijten aan een falend subsidiebeleid. Volgens hem wordt van het beschikbare geld voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) jaarlijks nog geen 7 procent uitgekeerd.

Volgens Faber holt de regelgeving constant achter nieuwe ontwikkelingen aan en is daardoor inefficiënt. De directeur roept de Tweede Kamer daarom op de spelregels voor de subsidietoekenning te veranderen.

Dagblad van het Noorden  

Nieuwsarchief