Nieuw havenbekken Wilhelminahaven vooral voor aanvoer brandstof nieuwe elektriciteitscentrales
Vandaag zal de firma Boskalis met haar cutterzuiger Seine de oude zeedijk definitief doorbreken, waardoor het nieuwe gedeelte van de haven voor het eerst in open verbinding komt met de zee. Om het nieuwe havenbekken te kunnen realiseren moet nu nog ca. 1.400.000 m3 grond worden verzet.
In het nieuwe havenbekken van de Wilhelminahaven worden 1200 meter nieuwe laad- en loskaden door BAM gebouwd. Deze zijn noodzakelijk voor de aanvoer van brandstof – waaronder steenkolen en biomassa – en afvoer van restproducten (o.a. naar de cementindustrie) voor de nieuwe elektriciteitscentrales in de Eemshaven. De kaden vormen tevens de waterkering voor het achterliggende industrieterrein. Daarnaast wordt vanaf 2012 via het havenbekken koelwater door de centrales ingenomen.
De terreinen van de in aanbouw zijnde centrales van RWE en Nuon zijn in de afgelopen jaren op hoogte gebracht middels zandtransporten met grote tractoren en dumpers en met een zandzuiger. Deze zandzuiger heeft het zand uit de toekomstige haven gezogen en via een persleiding op de op te hogen terreinen gespoten. Ook de nieuw te bouwen centrale van Eemsmond Energie die staat gepland staat, wordt op dit moment opgehoogd met zand afkomstig uit de Wilhelminahaven.
De kadebouw maakt het mogelijk om schepen met een diepgang tot 14,5 meter te lossen en te laden. De werkzaamheden voor dit nieuwe havenbekken zijn in juni 2009 gestart. In totaal werkten gemiddeld 50 man aan de voortgang van de technische werkzaamheden op de bouwplaats. Een gedeelte van deze mensen waren langdurig werklozen die via het UWV hier ingezet zijn om werkervaring op te doen.
Meer nieuws
- 10 apr 2018 VACATURE: operationeel directeur
- 09 apr 2018 Meiden proeven van techniek bij Noorderpoort
- 03 apr 2018 Eneco Groep vergroot haar windenergie capaciteit met 15% door een exclusief PPA pa..
- 28 mrt 2018 Routekaart geeft TenneT richting voor uitrol Net op Zee tot 2030
- 26 mrt 2018 Groningen Airport Eelde serieus alternatief voor Schiphol
- 22 mrt 2018 Subsidie toegekend voor windparken Innogy