De toekomst van algenteelt

06 jun 2008

De grootschalige productie van algen kan een enorme bijdrage leveren aan de vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

 Met algen kan tot twintig procent van de huidige hoeveelheid energie die in Nederland wordt verbruikt, worden opgewekt. Ook voor de Noordelijke economie biedt de productie van algen voor energieopwekking of voor andere doelen, nieuwe kansen. Anderzijds moeten de mogelijkheden van algen ook weer niet worden overdreven en is er geen reden voor het “overhypen”. Er zijn enorme kansen, maar er zal hard aan getrokken moeten worden om de algenproductie van de grond te krijgen. Al gaat dat zeker gebeuren.
Dat zijn enkele van de belangrijkste conclusies van een congres gewijd aan de mogelijkheid van algen. Het congres, georganiseerd op initiatief van Energy Valley, NOM en BEN werd donderdag 5 juni gehouden in het Karmel klooster in Drachten en trok grote belangstelling.

Tijdens het congres werden de nieuwste initiatieven vanuit het bedrijfsleven besproken met betrekking tot de productie van algen. Deze eencellige planten, die zowel in zoet water als in de zee voorkomen, blijken een enorme bron van energie te zijn. Maar ook bevatten ze waardevolle stoffen als vitaminen of anti-oxidanten.
 ’s Morgens waren er presentaties van onder meer de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (2NOM) en de Rabobank over financieringsmogelijkheden van initiatieven op het gebied van duurzame energie. ’s Middags spitste het congres zich toe op de toekomst van de algenteelt.

Nieuwsarchief