Catrinus Jepma: CO2-opslag is een must

18 okt 2010

De afvang en opslag van CO2 bij de bouw van de kolencentrales aan de Eemsmond is een must. Dat zegt energie-econoom Catrinus Jepma in de Leeuwarder Courant. Volgens Jepma kunnen we de reductiedoelstellingen regionaal en nationaal wel vergeten als het niet gebeurt. Jepma wijst erop dat nationaal gezien fabrieken en centrales 200 ton CO2 uit fossiele brandstoffen uitstoten. De komende dertig jaar moet die hoeveelheid halveren. Noord-Nederland is in staat om 15 ton af te vangen en op te slaan. Jepma geeft aan  dat als je de opslag van CO2 blokkeert, het klimaatbeleid ‘luchtfietserij’ wordt. Hij zegt dan ook te weigeren te geloven dat het kabinet daar onderuit zou willen.

Jepma is bezorgd over de passage in het regeerakkoord waarin staat dat er eerst vergunningen voor een nieuwe kerncentrale moeten zijn voordat de CO2-opslag er komt. Hij zegt dat die koppeling inhoudelijk en politiek nergens op slaat. Jepma denkt dat het voor het Noorden zeer gecompliceerd wordt als we het regeerakkoord letterlijk moeten nemen.

Hij vindt dat het cryptische regeerakkoord nog deze maand verduidelijkt moet worden, waarop de noordelijke provincies met de nieuwe minister Maxime Verhagen moeten onderhandelen over een nieuw energie-akkoord. Het oude akkoord, waarin doelstellingen staat tot 2015, is formeel van tafel met de regeringswisseling.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief