CO2 opslag in Noorden in beeld na ‘afketsen’ Barendrecht

05 nov 2010

De opslag van CO2 in Noord-Nederland komt wat meer in beeld nu het kabinet heeft besloten af te zien van CO2 opslag in Barendrecht. Volgens minister Maxime Verhagen van economische zaken is de weerstand in Barendrecht onder de bevolking te groot. Hij heeft nu telefonisch contact opgenomen met de Groningse gedeputeerde Marc Jager en hem laten weten dat opslag in het Noorden wel tot de mogelijkheden behoort. Dat betekent dat de kans dat er in het Westerkwartier in Groningen, in Noord-Drenthe of in een van de zes andere locaties in het Noorden CO2-opslag mogelijk kan worden.

In het Noorden is de weerstand tot nu toe minder groot. Minister Verhagen vindt dat er in Barendregt fouten zijn gemaakt waardoor de weerstand van de bevolking te groot is geworden. Hij wil de bevolking zo vroeg mogelijk bij de ontwikkelingen betrekken om hier wel draagvlak bij de bevolking te krijgen.

Door onder meer Energy Valley wordt CO2 opslag in het Noorden bij wijze van proef gesteund omdat het een van de beste methoden is om het CO2 van de nieuwe elektrische centrales kwijt te raken zonder het milieu te vervuilen. De CO2 opslag bevordert enerzijds duurzaamheid en levert anderzijds nieuwe technologie op. Wanneer er in Noord-Nederland een proef gedaan kan worden met de ondergrondse opslag zijn daar honderden miljoenen euro’s mee gemoeid. Technologie die daarmee verkregen wordt zou dan kunnen worden geëxporteerd.

Groot verschil met Barendrecht is ook dat in het Noorden eerder contact is gezocht met milieugroeperingen. Zo is onder meer de Milieufederatie Groningen onder strenge voorwaarden wel voorstander van ondergrondse CO2 opslag. Alleen wanneer CO2 ondergronds wordt opgeslagen is een nieuwe kolencentrale in de Eemshaven aanvaardbaar voor haar.

Bron: Groninger Internet Courant 

Nieuwsarchief