Britse Centrica wil gasvelden NAM kopen

12 mrt 2008

Het Britse Centrica, de eigenaar van British Gas, wil mogelijk de zogeheten Nogat-gasvelden in de Noordzee van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (2NAM) in Assen kopen. De velden worden verkocht inclusief personeel en boortorens.

Centrica zou omgerekend ruim 400 miljoen euro over hebben voor de velden, die vorig jaar door de NAM in de etalage zijn gezet. Het gaat om in totaal vijf gasvelden en één veld waarin zowel gas als olie wordt geproduceerd.

De gasvelden die de NAM (250 procent eigendom van Shell en 50 procent van ExxonMobil) van de hand wil doen, hebben samen een dagproductie van 5,4 miljoen kubieke meter, ofwel 4 procent van de jaarproductie van de NAM.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij maakte afgelopen jaar bekend kleine en minder rendabele olie- en gasvelden in de Noordzee van de hand te willen doen. De praktisch lege gasvelden worden verkocht aan kleinere operators die met minder kosten het laatste restje gas kunnen winnen. De ondernemingsraad heeft hier eind januari groen licht voor gegeven.

Nieuwsarchief