Brandstoffenfabriek Qlyte officieel geopend!

24 jun 2011

Op vrijdag 10 juni vierde Qlyte, spin-off van multinational DSM, de officiële opening van haar fabriek in Delfzijl. De duurzame alternatieve brandstoffen fabriek is op 'energievolle' wijze fietsend geopend door de heer Gerbrandy, Europarlementarier (D66) en mevrouw Mansveld, gedeputeerde provincie Groningen (PvdA).

De opening was een groots succes en het startpunt van een duurzame verwerking van papier-plastic afvalfracties in Noord Nederland. In de nieuwe Subcoal® fabriek kan 80.000 ton, niet verder te recyclen papier-plastic afval, worden opgewaardeerd tot een hoogwaardige brandstof. Directeur Koekkoek gaf in zijn openingsspeech aan op termijn te willen groeien naar een capaciteit van 110.000 ton afval. Daarnaast zijn er plannen voor nieuwe fabrieken in onder meer Engeland, Frankrijk en Spanje. Collega directeur Nafid sprak in zijn speech een woord van dank aan DSM, Qlyte's financiële investeerders en een bijzonder woord van dank aan haar nieuwe werknemers in Delfzijl. Na de directieleden sprak mevrouw Mansveld over de komst van Qlyte in haar regio en de heer Gebrandy over het belang van bedrijven als Qlyte voor een duurzame ontwikkeling van de economie.

Mevrouw Mansveld, met in haar portefeuille onder meer energie en economie, voelde zich als een vis in het water tijdens de opening wat betreft duurzame energie. Zij noemde Qlyte een aanwinst voor de noordelijke provincie en een voorbeeld van hoe je reststromen succesvol kunt valoriseren in een zeer hoogwaardige brandstof. Na haar speech voegde de heer Gerbrandy hier aan toe dat duurzame ontwikkeling ook economisch steeds aantrekkelijker wordt. Gerbrandy meldde trots te zijn op een bedrijf als Qlyte, een voorloper in Nederland op het gebied van niet verder te recycelen afvalstromen: "Qlyte is een industriële parel, die we met z'n allen moeten koesteren. Deze jonge onderneming heeft zich in niet eenvoudige tijden sterk gemanifesteerd. De productie draait, en draait steeds meer optimaal, de cliëntele is tevreden, er is gezonde groei, groeiperspectief en voortdurende ambitie."

Papier-plastic afval
Qlyte produceert zogeheten Subcoal®pellets van niet-recyclebare afvalstromen uit de Noord- en Midden-Nederlandse en Duitse papierindustrie. De Subcoal® pellets zijn een duurzame en goedkopere vervanging van fossiele brandstoffen zoals kolen. Als een ton kolen wordt vervangen door een ton
Subcoal®pellets, wordt de helft minder CO₂ uitgestoten.

Export
De pellets worden gemaakt middels een fysisch proces. De grondstoffen worden opgewaardeerd en gezuiverd, waarbij recyclebare stoffen zoals aluminium worden afgescheiden. Vervolgens worden er korrels van gemaakt, die kunnen worden meegestookt in de kalk-, staal- en cementindustrie en energiecentrales. De Subcoal®pellets worden geëxporteerd naar onder andere de kalkindustrie in Duitsland, Engeland en Scandinavië.

Werkgelegenheid
De nieuwe fabriek van Qlyte levert aan directe en indirecte werkgelegenheid zo'n 30-40 arbeidsplaatsen op.

QLyte Opening 10 juni 2011

QLyte Opening 10 juni 2011

Feestelijke 'energievolle' opening Qlyte fabriek. V.l.n.r. De heer Gerbrandy, Master of Ceremony, mevrouw Mansveld

Nieuwsarchief