Bouw windpark Gemini nabij dankzij nieuwe investeerders

08 mei 2012

De realisatie van het grote windmolenpark ten noorden van Schiermonnikoog lijkt nabij nu twee grote energiebedrijven hebben aangegeven samen 75 procent van de aandelen te willen kopen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. De interesse in aandelen in het offshore windmolenpark met de naam Gemini is toegenomen sinds Typhoon Offshore, dat de financiering en realisatie regelt, voor een nieuwe opzet van het park koos.

Het Amsterdamse Typhoon Offshore besloot vorig jaar, nadat de Duitse partner Bard uit het project stapte, de plannen opnieuw tegen het licht te houden. Het verving uiteindelijk de 120 5 MW windmolens van Bard voor 150 windmolens met een vermogen van 4 MW van het merk Siemens, die bij lagere windsnelheden gaan draaien. Hierdoor stijgt de energieproductie met maar liefst tien procent en kunnen 770.000 gezinnen van elektriciteit worden voorzien.

Na presentatie van de nieuwe plannen hebben meerder potentiële investeerders zich aangemeld, aldus Typhoon Offshore-topman Michael van der Heijden. Het bedrijf onderhandelt momenteel exclusief met twee grote energiebedrijven, waarvan geen namen genoemd worden. Deze potentiële aandeelhouders controleren momenteel alle cijfers waarmee het windenergieproject is onderbouwd.

Wanneer de cijfers naar de zin van de investeerders zijn, zullen zij gezamenlijk voor ruim 1,5 miljard aan aandelen kopen en worden ze eveneens verantwoordelijk voor het technisch beheer van Gemini.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief