Bouw offshore windpark Gemini in 2014 van start

28 mrt 2013

In 2014 zal 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog begonnen worden met de bouw van het windpark Gemini. Dat maakte projectontwikkelaar Typhoon Offshore gisteren bekend tijdens een symposium in de Eemshaven, aldus het Dagblad van het Noorden op zijn voorpagina. De initiatiefnemers hebben investeerders bereid gevonden de benodigde 2,4 miljard euro in het project te steken.   

Gemini zal gaan bestaan uit 150 windmolens die samen een vermogen van 700 megawatt hebben; genoeg om bijna 800.000 huishouden van stroom te voorzien. De bouw van het park biedt drie jaar lang werk aan zo’n 500 mensen en in de jaren daarna zorgt het onderhoud van het park voor ongeveer 100 tot 125 arbeidsplaatsen in de Eemshaven.

Oorspronkelijk zou Gemini uit twee parken van samen 120 windmolens gaan bestaan. Later werd echter gekozen voor 150 kleinere windmolens die te allen tijde stroom produceren. Hierdoor werd de capaciteit van het park vergroot, maar werd de vergunningsverlening, die naar verwachting komende juni is afgerond, vertraagd.

Wie de investeerders zijn die de aanleg van het park het laatste zetje hebben gegeven, is nog niet bekend. Eerder werd al wel bekend dat de Europese Investeringsbank een half miljard euro in Gemini steekt. Daarnaast wordt de Noord-Hollandse afvalverwerker HVC voor 15 procent eigenaar en heeft het ministerie Economische Zaken een subsidiebedrag van 4,5 miljard euro toegezegd voor de exploitatie van het windpark in de eerste vijftien jaar.  

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief