Bouw Noblesse Proteins Wijster dit jaar van start

17 nov 2009

De bouw van de fabriek voor verwerking van pluimveerestafval van Noblesse Proteins op het Energie Transitiepark Midden Drenthe in Wijster gaat waarschijnlijk nog dit jaar van start. Zes grote slachterijen hebben samen het bedrijf opgericht. Noblesse Proteins is het eerste bedrijf dat zich op het park naast de afvalverbrandingsinstallatie van Essent Milieu vestigt.

De bedoeling van het Energie Transitiepark is om energie intensieve bedrijven bijeen te brengen die veel warmte gebruiken, om ze hun overtollige energie onderling uit te laten wisselen en om bovendien gebruik te maken van de warmte die bij de afvalverbranding van Essent vrij komt.

Essent Milieu investeert 5 miljoen euro in een leiding die de warmte naar de bedrijven transporteert. De bouw van de fabriek van Noblesse Proteins kost 13 miljoen euro.

Het initiatief van Essent Milieu en Noblesse Proteins kwam tot leven toen uit een proef in Groningen bleek dat het mogelijk is om slachtafval te vergisten tot biogas, zonder toevoeging van andere stoffen. Bovendien bleek dit proces op grote schaal uitvoerbaar. Het biogas kan worden opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit en vervolgens worden ingevoed op het aardgasnet. Dit gaat in Wijster aanvankelijk nog niet gebeuren omdat daar subsidie voor nodig is, maar de fabriek wordt op zo’n manier gebouwd dat gasopwekking wel degelijk mogelijk is.

Noblesse Proteins wilde zich aanvankelijk in Zwolle vestigen uit logistieke overwegingen, maar kwam daar door inspanningen van de Stichting Energy Valley op terug en koos ervoor in te zetten op de mogelijkheden die de afvalverbrandingsinstallatie biedt. De verwachting is dat zich meerdere bedrijven of biovergisters op het EnergieTransitiepark Midden Drenthe zullen vestigen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief