Boer kan nergens heen met groene stroom

04 feb 2008

De mededeling van Essent Netwerk dat er nog zeker twee tot drie jaar geen groene stroom kan worden doorgesluisd naar het landelijk elektriciteitsnet, heeft noordelijke bestuurders en boeren “zeer onaangenaam verrast”.

Eind december maakten het Ministerie van Economische Zaken, de noordelijke provincies en netwerkbeheerder Tennet nog bekend dat zij een oplossing hadden gevonden voor het capaciteitstekort op het landelijke stroomtransportnet. Volgens Essent zijn tientallen opwekkers van groene stroom daar echter bij nader inzien nog altijd niet mee geholpen.

Het capaciteitsprobleem ontstaat door de bouw van twee elektriciteitscentrales in de Eemshaven. Die nemen alle beschikbare ruimte op het landelijke transportnet in beslag, waardoor er voor groene stroom geen ruimte is. Dat kan de nekslag betekenen voor de plannen van tientallen boeren en tuinders, met name in het Noorden, voor windmolens en kleinschalige biogasinstallaties.

EZ, Tennet en de provincies dachten dat probleem te kunnen ondervangen door de transportleiding van Groningen naar Zwolle niet te slopen, zoals gepland, maar voor 20 miljoen euro op te knappen. Maar volgens Essent is het nodig om tegelijkertijd ook het zogeheten middenspanningsnet worden uitgebreid om de groene stroom naar het Tennet-net te kunnen leiden.

Nieuwsarchief