Biovergisters meer rendabel door Fries-Groningse vondst

13 apr 2012

Het Friese bedrijf Ekwadraat en het Groningse Bioclear hebben samen een installatie ontwikkeld die de productie van biogas met zo’n twintig procent verhoogt. Door enzymen te gebruiken kan meer groen gas worden gewonnen uit de vergisting van mest, mais, bietenpuntjes en ander organisch materiaal.

De methode van de noordelijke bedrijven, waar twee jaar aan is gewerkt, voorziet er in dat boeren zelf goedkoop enzymen kunnen maken. Die kunnen de vergisting beter op gang krijgen dan bacteriën, die nu vooral worden gebruikt. Het maken van enzymen was alleen duur en lastig.

Biogasvergisters worden door de vondst veel rendabeler. Dat is goed nieuws voor exploitanten van vergisters. Het terugverdienmodel van de installatie, die 100.000 euro kost, is veel korter dan bij de huidige vergisters.

De beide bedrijven gaan de Greenstep, zoals de installatie heet, onder het bedrijf Greenmove Technologies op de markt brengen. Het bedrijf verwacht op korte termijn tientallen installaties in Nederland af te zetten. In het buitenland verwacht men honderden installaties te verkopen. De eerste vergister is al in bedrijf genomen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief