Biogas uit Friese mest en Gronings afval

02 mrt 2010

Een biogaspijpleiding die jaarlijks 40 miljoen kuub biogas per jaar moet transporteren. In Friesland wordt dit een feit. Daar wordt hard gewerkt aan de pijpleiding, waardoor gas dat afkomstig is van boeren in een zogeheten Groen Gas Hub wordt opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit en vervolgens in het netwerk van de Gasunie wordt gepompt.


Na deze Friese biogaspijpleiding, die ongeveer 15 miljoen euro gaat kosten, moeten er meer volgen. De drie noordelijke provincies, de stichting Energy Valley en het bedrijfsleven werken op nog vier locaties aan de ontwikkeling van dergelijke Groen Gas Hubs. Want behalve de boeren in Friesland, zullen ook Essent Milieu Vagron en de Suiker Unie in Groningen grote leveranciers van biogas worden. Met elkaar kunnen de vijf hubs waarschijnlijk 200 miljoen kubieke meter groen gas per jaar produceren, wat goed is voor 150.000 huishoudens.

Gasunie doet ondertussen flinke investeringen in biogas, en verwacht dat het duurzame gas in 2025 kan voorzien in ongeveer tien procent van de Nederlandse energiebehoefte.

Bron: De Pers

Nieuwsarchief