Biobrandstof van dierlijk vet levert CO2-reductie op van 90%

10 aug 2010

In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen heeft Ten Kate een proces ontwikkeld om biobrandstof (lardoil) uit dierlijke vetten te produceren. Het gebruik van deze biobrandstof levert een CO2-reductie op van meer dan 90% ten opzichte van reguliere diesel.

 

De Duitse certificerende instelling GutCert heeft op 23 juli 2010 het ISCC-certificaat aan Ten Kate uitgereikt. Het ISCC-systeem (International Sustainability and Carbon Certification) is het enige certificeringssysteem dat door de Duitse overheid is erkend om vloeibare brandstoffen te toetsen op het vlak van duurzaamheid en CO2-reductie. Door de ISCC-certificering is de biobrandstof van Ten Kate grotendeels vrijgesteld van accijns in Duitsland.

Met het certificaat bevestigt GutCert dat de biobrandstoffen van Ten Kate voldoen aan zeer strenge duurzaamheids eisen. Door het energie-efficiënte productieproces enerzijds en het gebruik van (dierlijke) bijproducten als grondstof anderzijds is de CO2-uitstoot bijzonder laag.

De vrachtwagens van de Duitse productielocatie van Ten Kate in Sögel rijden al op deze biobrandstof. De lardoil van Ten Kate wordt ook toegepast in de leerbewerkingsindustrie en als walsolie in onder andere de metaalindustrie. Ten Kate doet onderzoek naar andere toepassingen.

Over Ten Kate
Ten Kate is sinds 1920 producent van dierlijke vetten en eiwitten met productielocaties in Nederland en Duitsland. Uit slachtbijproducten produceert Ten Kate vloeibare vetten, vetspecialiteiten en hoogwaardige eiwitten voor de levensmiddelen-, diervoeding- en technische industrie. www.tenkate.nl

Nieuwsarchief