BioMCN koopt groen gas in bij Suiker Unie

07 sep 2011

Bio MCN heeft dinsdag een intentieverklaring ondertekend met Suiker Unie en GasTerra voor de levering van 10 miljoen kuub groen gas. Bio MCN wil van het gas tweede generatie biomethanol gaan maken. Dat gas wordt geproduceerd door Suiker Unie door bietenpulp te vergisten. Biomethanol is weer een belangrijke duurzame grondstof voor biobrandstoffen, plastic en verf. GasTerra neemt het gas met bijbehorende groengascertificaten af en verkoopt die door aan Bio MCN.

De bietenpulp moet worden vergist in een nieuwe biomassavergister van Suiker Unie in het Groningse Vierverlaten, waarvan de eerste paal dit najaar de grond in gaat. Vanaf november 2012 worden 100.000 ton plantaardige reststromen (suikerbietenpuntjes en bladresten) omgezet in 16 miljoen kuub biogas. Dat kan worden opgewerkt tot 10 miljoen kuub groen gas.

Het groene gas wordt in het 8 bar gasnet van Enexis geïnjecteerd. Dat levert volgens Bram Fetter, plantmanager van Suiker Unie, met deze hoeveelheden geen probleem op. Mocht de productie groter worden, dan is volgens Fetter een andere oplossing nodig. Daarom is Suiker Unie met Energy Valley en gasproducent Attero in gesprek over de realisatie van een groengashub: een verzamelpunt van groen gas, dat op een centrale plaats onder grotere druk kan worden gebracht, om vervolgens in het 40 bar gasnet van Gasunie te worden geïnjecteerd. Dit landelijke gasnet biedt veel grotere afzetmogelijkheden.

Omdat het om een intentieverklaring gaat, zijn er verder nog geen financiële details bekend gemaakt.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief