Bio Product Processor wint finale 'Het project van duurzame betekenis'

11 okt 2013

Op De Dag van de Duurzaamheid heeft project Bio Product Processor (BPP) de verkiezing 'Het project van duurzame betekenis' gewonnen. Dat werd donderdagmiddag tijdens de uitreiking van de prijs in Leeuwarden voor een volle zaal bekend gemaakt. De uitreiking vond plaats tijdens het symposium 'Een decennium van duurzaam delen, durven en doen!' Ekwadraat, innovator op het gebied van duurzame projecten, organiseerde dit.

Het publiek kon online en via sms stemmen en verkoos het project als beste. Daarnaast oordeelde een jury onder leiding van burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden over de vijf genomineerden. Directeur Peter van der Klok van het bedrijf TCEgo Four dat de BBP bedacht en ontwikkelde, is heel blij met de erkenning. 'Heel veel mensen zien het als een supervinding. Dat is geweldig,' aldus Van der Klok.

De Bio Product Processor zet koolzaad om in hoogwaardige ingrediënten voor de voedingsmiddelindustrie, farmaceutische industrie en voor de diervoeding. De elektriciteit en warmte die wordt opgewekt kan weer worden gebruikt op het agrarisch bedrijf. Het bijproduct olie kan als biofuel worden verkocht.

De vijf finalisten waren stuk voor stuk een voorbeeld voor nieuwe duurzame, innovatieve, energie- of waterprojecten. Dat maakte de strijd tot het einde spannend.

Faber is van plan om zich de komende jaren met Ekwadraat te richten op het opzetten van een ontwikkelingsbedrijf van energieprojecten. 'Een nieuwe stap en iets wat er bij onze toekomst past. Banken zijn terughoudend met het verstrekken van financiering. Dat maakt het bij grootschalige bedrijven lastig nieuwe, innovatieve projecten op te starten. Daar helpen wij graag bij.'

Het is de eerste keer dat de verkiezing 'Het project van duurzame betekenis' werd georganiseerd. De verkiezing is één van de tien jubileumactiviteiten van Ekwadraat en de opbrengst gaat naar Serious Request 2013 in Leeuwarden.

Ekwadraat

Nieuwsarchief