Bio MCN wil Europese subsidie voor ontwikkeling groen chemiepark

10 feb 2011

De in Delfzijl gevestigde biomethanolfabriek Bio MCN dingt mee naar een bijdrage uit de Europese NER 300 subsidieregeling. Het wil hiermee een in Delfzijl een BioRefinery voor groene chemische industrie, waar biomassa enrgie zou moeten leveren voor allerlei productieprocessen.  Met de aanvraag concurreert het bedrijf met de plannen voor CO2-opslag, die voor een groot deel uit dezelfde subsidie betaald moet worden.

De biomethanolproducent heeft de aanvraag voor naar eigen zegen ‘vele miljoenen’ ingediend bij het ministerie van Landbouw, Economische Zaken en Innovatie. De verantwoordelijk Minister Verhagen zal voor mei van dit jaar beslissen welke Nederlandse projecten hij voordraagt voor de Europese subsidie.

Vanuit de NER 300 regeling worden grote projecten (boven de 50 miljoen euro) ondersteund die nieuwe technieken en toepassingen ontwikkelen voor hernieuwbare energie. Daarnaast komen ook projecten die de afvang en opslag van CO2 mogelijk maken in aanmerking. Een deel van het geld dat beschikbaar komt als een project wordt uitverkoren wordt beschikbaar gesteld door de Nederlandse overheid.

De plannen in Delfzijl zijn overigens niet nieuw. Ze werden al in 2006 ontwikkeld door het inmiddels failliete Econcern. Destijds was de realisatie van Bio MCN het enige onderdeel van het project dat doorgang vond.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief