Bezorgdheid om Aldel door onevenredig hoge Nederlandse stroomrekening

12 sep 2013

De gemeente Delfzijl, VNO-NCW Noord, MKB Noord, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), KvK Noord-Nederland en werknemersorganisatie FNV; allemaal roepen ze het Rijk op alles in het werk te stellen om Aldel in Delfzijl in de lucht te houden. Inmiddels hebben de Tweede Kamer-fracties van PvdA, CDA, SP en ChristenUnie al een debat aangevraagd met minister Kamp om te vragen hoe het Rijk Aldel een helpende hand zou kunnen bieden en ook de werknemers van de aluminiumproducent laten van zich horen. Zij overhandigden vanmiddag na een protesttocht richting het Groningse provinciehuis een petitie aan gedeputeerde Yvonne van Maastrigt.

Als aluminiumsmelter is Aldel een grootverbruiker van energie. Hiervoor betaalt het bedrijf een hoge prijs: de elektriciteit in Nederland is duurder dan in andere landen. Daarom importeert het bedrijf goedkopere stroom uit Duitsland. Hier moet echter een forse importheffing op worden betaalt. Aluminiumproducenten in het buitenland zijn al met al dus een stuk goedkoper uit. Volgens Aldel-directeur Karsten Pronk is de ongelijkheid op de energiemarkt de reden van de financiële problemen waarin de fabriek in Delfzijl nu verkeert.

Onlangs vroeg Aldel bij de Provincie Groningen en het Rijk een overbruggingskrediet aan. Hiermee zou het bedrijf de periode waarin nog geen besluit is genomen over het gelijktrekken van de Europese energiemarkt voor grote bedrijven kunnen overbruggen. Zowel de Provincie als het ministerie van Economische Zaken oordeelden deze week echter dat de risico’s van een dergelijke lening te ondoorzichtig zijn.

De gemeente Delfzijl heeft inmiddels al een open brief aan minister Kamp van Economische Zaken gestuurd om hem ervan te overtuigen actie te ondernemen en ook VNO-NCW Noord, MKB Noord en SBE zullen een gezamenlijke brief sturen aan minister van Economische Zaken Henk Kamp. De organisaties zullen er bij hem op aandringen om  een oplossing te vinden die ervoor zorgt dat de aluminiumsmelterij in Delfzijl en andere energie-intensieve bedrijven in Nederland kunnen blijven voortbestaan. ‘Voor onze industriële bedrijven is het van wezenlijk belang om de ongelijke regels op de energiemarkt zo snel mogelijk gelijk te trekken’, aldus Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW en MKB Noord. ‘Dit zou een speerpunt van de regering moeten zijn, juist nu met het Topsectorenbeleid de kracht van onze industrie is onderkend. Bedrijven als Aldel moeten we koesteren.’

Cor Zijderveld wijst op het belang van Aldel voor Groningen. ‘Voor de werkgelegenheid in de regio is dit cruciaal’, aldus Zijderveld. Bij Aldel werken meer dan vierhonderd medewerkers. Daarnaast zijn er indirect nog eens vierhonderd banen bij betrokken.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief