Bedrijven en Energy Valley maken zich sterk voor LNG

04 apr 2012

Het gebruik van LNG moet worden gestimuleerd als alternatieve brandstof voor de scheepsvaart en het trucktransport in Noord-Nederland. Daar maakt een grote groep bedrijven, onder aanvoering van Energy Valley en Gasunie, zich sterk voor. Het vloeibare aardgas is een relatief schone brandstof en zorgt ervoor dat motoren minder herrie maken.

Vloeibaar gas is sinds een jaar beschikbaar in Nederland. In Rotterdam stelden Gasunie en Vopak een aanlanding in gebruik. Om het LNG-verbruik in Noord-Nederland op grote schaal te introduceren, is het belangrijk dat investeerders in tankstations voldoende afzetmogelijkheden zien. De groep bedrijven richt zich daarom eerst op een paar frontrunners.

Rederij Doeksen, die vaart tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling, moet de eerste frontrunner worden. Die verbruikt zoveel gas dat investeringen rendabel worden. In het kielzog van Doeksen moeten andere veerdiensten, de kustvaart, visserij, binnenvaart en het wegtransport volgen.

Door meer LNG te gebruiken, wordt Nederland minder afhankelijk van olieproducerende landen. De prijs van LNG is ook veel stabieler. Voordeel is ook dat LNG-motoren kunnen lopen op Bio-LNG. En de productie van die brandstof neemt de komende jaren toe.

Het LNG-plan is onderdeel van het topsectorenbeleid. Om kennis op te doen is een bedrag van 3 miljoen euro door het rijk beschikbaar gesteld. Het bedrijfsleven investeert voor hetzelfde bedrag. Volgens Energy Valley is het denkbaar dat er in de komende jaren flink meer geld wordt geïnvesteerd.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief