Attero ontdoet brandstof voor afvalverbranders in Wijster van plastic

26 jul 2010

Attero wil met nieuwe nascheidingsapparatuur de hoeveelheid recyclebaar plastic dat het afvalbedrijf uit de verbrandingsovens in Wijster houdt verdrievoudigen. De investering van EUR 5 mln brengt Attero ver boven zijn landelijke scheidingsplicht. Door het afval van plastic te ontdoen verandert de brandstof van de afvalverbrandingsinstallatie (Avi), maar woordvoerder Riny Kok zegt dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor het rendement van de stroom- en warmteproductie.

Attero vindt het belangrijk dat het bedrijf zijn klanten een "andere optie voor het verplicht scheiden van plastics wil en kan bieden". De nascheiding van herbruikbare kunststoffen is volgens het voormalige Essent Milieu een prima alternatief voor, of aanvulling op, de zogenoemde bronscheiding: gescheiden inzameling bij burgers. Zodra de nieuwe apparatuur eind dit jaar werkt, verwacht Attero 20 kilo plastic per inwoner per jaar uit het huisvuil te halen, waar de overheid een doelstelling van 6 kilo hanteert.

In maart nam Attero al drie zogenoemde filmgrabbers (foliegrijpers) in gebruik in Wijster. "Metalen vingers" grijpen een deel van de platsic folies en zakken uit het afval, om er grote balen van te persen waarna verdere recycling mogelijk is. De uitbreiding waar nu toe besloten is omvat twee extra filmgrabbers en vier infrarood-installaties. Zo'n infrarood-installatie 'herkent' plastic frisdrankflesjes, shampooflacons en andere vormvaste kunststofproducten in het afval. "Vervolgens blazen kleine 'luchtpistooltjes' het materiaal uit het afval en komt het terecht op een aparte transportband", licht Attero de techniek verder toe.

De verbrandingsovens hoeven geen ingrijpende veranderingen te ondergaan nu hun brandstof gespeend blijft van plastic. Er is volgens Attero goed gekeken of de verwijdering van plastic ook voor het verbrandingsproces "technisch mogelijk is".

Bron: Energeia

Nieuwsarchief