Atsma: 'Groengas net zo gewoon als groene stroom'

04 jun 2012

‘Groengas moet net zo gewoon worden als groene stroom. Of, nog beter, net zo vertrouwd als groen gras.' Dat zei staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) afgelopen zaterdag in Groningen waar hij de eerste groengasgestookte bedrijfsauto's van Gasunie de weg op hielp. De feestelijkheid viel samen met de landelijke Groengas Dag.

Het nationale gastransportbedrijf neemt 21 onderhoudswagens in gebruik die rijden op groengas. De bedoeling is dat Gasunie uiteindelijk z'n hele wagenpark (284 bedrijfsauto's) laat rijden op groengas. ‘Groengas is een drager van duurzame, schone energie en past in de ontwikkeling naar een klimaatneutrale economie,' aldus Atsma.

Atsma refereerde in Groningen aan het ‘Lente-akkoord' waarin 200 miljoen euro is vrijgemaakt voor verduurzaming van de economie. Een van de doelen die daaruit gestimuleerd zullen worden, is de productie van duurzame energie door agrarische bedrijven. ‘Voor verduurzaming van de landbouw is in 2013 20 miljoen euro beschikbaar, plus 50 procent cofinanciering door Europa,' aldus de staatssecretaris; ‘Mestvergisting kan daarvan volop profiteren.'

De prijs van groengas ligt gemiddeld tussen de 0,81 en 0,89 euro per kilo; 50 procent goedkoper dan benzine. Groengas kan gebruikt worden in auto's die af-fabriek geleverd worden met een zogenoemde bi-fuel installatie; deze hebben zowel een benzinetank als een gastank aan boord.

In Nederland rijden inmiddels zo'n 3000 auto's op groengas.

Nieuwsarchief