Ameland voegt waterstof aan aardgas toe

30 jan 2008

Op Ameland wordt voor het eerst waterstof toegevoegd aan aardgas. Dit gebeurt in het appartementencomplex Noorderlicht in Nes.

{mosimage}Waterstof is een duurzame energiedrager die onder mee uit water kan worden gewonnen. Grootschalig gebruik van duurzaam geproduceerd waterstof beperkt de CO2-uitstoot aanzienlijk. Toevoeging van waterstof is een eerste stap op weg naar duurzaam gas. Het project ‘Waterstof in Aardgas’ is vooral bedoeld om kennis te ontwikkelen over de effecten van waterstof op gasleidingen, kooktoestellen en cv-ketels. In de gastoevoer naar Noorderlicht wordt stapsgewijs van 5 naar in totaal 20 procent waterstof bijgemengd. Vanaf september wordt waterstof ter plekke gemaakt door middel van elektrolyse. De daarvoor benodigde elektriciteit wordt opgewekt met wind, zon en waterkracht.

Op Ameland wordt voor het eerst waterstof toegevoegd aan aardgas. Dit gebeurt in het appartementencomplex Noorderlicht in Nes.

Waterstof is een duurzame energiedrager die onder mee uit water kan worden gewonnen. Grootschalig gebruik van duurzaam geproduceerd waterstof beperkt de CO2-uitstoot aanzienlijk. Toevoeging van waterstof is een eerste stap op weg naar duurzaam gas. Het project ‘Waterstof in Aardgas’ is vooral bedoeld om kennis te ontwikkelen over de effecten van waterstof op gasleidingen, kooktoestellen en cv-ketels. In de gastoevoer naar Noorderlicht wordt stapsgewijs van 5 naar in totaal 20 procent waterstof bijgemengd. Vanaf september wordt waterstof ter plekke gemaakt door middel van elektrolyse. De daarvoor benodigde elektriciteit wordt opgewekt met wind, zon en waterkracht.

Het project maakt deel uit van Duurzaam Ameland, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Ameland, GasTerra, NAM en Eneco Energie. Doel is om in de vorm van kleinschalige duurzame en innovatieve energieprocessen nieuwe technologie te ontwikkelen en uit te testen. Zo wordt op Ameland een test uitgevoerd met de nieuwe HRe-ketel die gelijktijdig warmte en elektriciteit opwekt. De waterstoftoevoeging moet kennis opleveren over het mengproces, de elektrolyse en hoe de gastoestellen en het gasnet zich houden. Er worden verschillende typen leidingen, ketels en kooktoestellen getest. De proef duurt twee jaar.

Nieuwsarchief