AkzoNobel en Eneco sluiten overeenkomst voor levering energie uit nieuwe Groningse biomassacentrale

30 mei 2013

AkzoNobel Industrial Chemicals en energiebedrijf Eneco hebben donderdag een overeenkomst ondertekend voor de levering van duurzame energie uit de nieuwe biomassacentrale Eneco Bio Golden Raand te Delfzijl. Na opening van de centrale zal ongeveer de helft van de opgewekte duurzame elektriciteit aan het concern, met onder andere een vestiging in Delfzijl, worden geleverd. Het gaat om circa 10 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van AkzoNobel Industrial Chemicals in Nederland.

De nieuwe biomassacentrale op industrieterrein Farmsum te Delfzijl is met een capaciteit van 49,9 Megawatt de grootste en meest efficiënte biomassacentrale in de Benelux. De centrale, die werkt op snippers van gerecycled hout, zal zo’n 120.000 huishoudens van duurzame energie gaan voorzien, waaronder een groot deel van de bedrijven en woningen in de omgeving van Delfzijl.  

De biomassacentrale past volgens Eneco perfect in de strategie om de energievoorziening door het bedrijf steeds verder te verduurzamen. Het bedrijf produceert een steeds groter deel van de elektriciteit voor haar klanten met windturbines, zonne-installaties en biomassa. De centrale in Delfzijl is hierin een flinke stap voorwaarts.

Bio Golden Raand produceert voor 120.000 huishoudens duurzame energie, net zoveel elektriciteit als het Prinses Amaliawindpark op de Noordzee.

Bron: Eneco

Nieuwsarchief