Airtricity krijgt vergunning voor derde windmolenpark op zee

01 jul 2009

Airtricity, de duurzame energie divisie van Scottish and Southern Energy (2SSE), heeft vandaag bekend gemaakt dat het van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de vergunning heeft gekregen om ca. 70 km uit de kust  ter hoogte van Den Helder een windmolenpark 'Den Helder I' te ontwikkelen. Na 'West-Rijn' en 'Breeveertien II' heeft Airtricity hiermee een vergunning voor een derde windmolenpark in het Nederlandse deel van de Noordzee verkregen.

Het windpark 'Den Helder I ' heeft een potentiële energiecapaciteit van 468 Megawatt (2MW), wat voldoende is om ca.440.000 huishoudens van stroom te voorzien. Hiermee levert Den Helder I een grote bijdrage aan de noodzakelijke verduurzaming van de energieproductie in Nederland en aan de doelstelling van Nederland om in 2020, 6000 MW via windparken op zee te produceren.

Den Helder I is gepland op relatief grote afstand van de kust. Daarmee kan het park gebruiken maken van het uitstekende windaanbod ter plaatste en heeft het nauwelijks gevolgen voor de scheepvaart. Hetgeen naar voren kwam tijdens de uitgebreide vergunningprocedure die de afgelopen vier jaar door Airtricity en een team van experts doorlopen is. De procedure betrof onder andere een omvangrijke Milieu Effect Rapportage en verschillende publieke inspraakprocedures. Daarbij kwamen ook de mogelijke ecologische gevolgen aan bod. De volgende stap is om financiële ondersteuning in het kader van de SDE regeling (2Stimulering Duurzame Energie regeling) te verkrijgen, via het ministerie van Economische Zaken. Eerder dit jaar maakte Airtricity - in Nederland gevestigd in Rotterdam - al bekend dat zij als eerste een vergunning had ontvangen voor twee andere windparken 'West Rijn'  op  40 km uit de kust ter hoogte van Scheveningen en 'Breeveertien II'  60 km uit de kust ter hoogte van IJmuiden.

“Dit is een grote stap voor Airtricity en voor de Nederlandse wind energie industrie. De Nederlandse markt is belangrijk voor Airtricity en door de ontwikkeling van maar liefst drie windparken kunnen we in deze markt een leidende rol spelen”, aldus Frank Oomen, Country Managar Airtricity Nederland. 
Nieuwsarchief