Accijnsverhoging LNG gaat voorlopig niet door

19 sep 2013

Er komt geen verhoging van de accijns op LNG. Dit blijkt uit de plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekend gemaakt heeft. De regering ziet af van de eerder aangekondigde verhoging van de accijns op LNG.

In 2012 werd in het regeerakkoord een verhoging van de accijns op LPG opgenomen. Door de koppeling tussen LNG en LPG, beide gasvormige brandstoffen, zou dit ook een verhoging van de accijns op LNG betekenen van 18 naar 31 cent per kilo LNG.

Een in juli gepubliceerde studie in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken maakte de afgelopen maanden inzichtelijk wat de economische impact van de invoering van LNG als transportbrandstof voor wegtransport, binnenvaart en kustvaart zou kunnen betekenen: 2,7 miljard aan extra economische groei en 8.000 arbeidsjaren tot 2030. Met de voorgenomen accijnsverhoging zou deze veelbelovende ontwikkeling tot stilstand zijn komen, aldus het Nationaal LNG Platform in een reactie op het uitstellen van de accijnsverhoging met in ieder geval vijf jaar.

Platformvoorzitter Gerrit van Tongeren: ‘Nederland heeft met de introductie van LNG als transportbrandstof een voorsprong op andere Europese landen. Die voorsprong kan nu worden voortgezet. Na een periode van onzekerheid is er duidelijkheid voor de transportondernemers in Nederland. Voor hen is de belangrijkste belemmering weggenomen om de overstap naar LNG te maken.’

Bron: Nationaal LNG Platform

Nieuwsarchief