Aanleg collectief systeem voor bodemenergie op Gronings Europapark van start

04 apr 2013

 

Op donderdag 11 april wordt gestart met de aanleg van een collectief warmte/koude-opslagsysteem op het Europapark in Groningen. Het systeem, waarbij een warm water- en een koud waterbron worden geslagen bij de nieuwbouw van de Groningse Dienst voor Sociale Zaken en Werk (SOZAWE), is een initiatief van de gemeente en het Waterbedrijf Groningen.

De gemeente en het Waterbedrijf Groningen maken het systeem expres groter dan nodig is voor alleen de koeling en verwarming van de nieuwbouw van SOZAWE. Gehoopt wordt dat ook andere partijen op het Europapark, zoals FC Groningen en woningcorporatie Lefier, dat jongerenhuisvesting en een nieuw kantoor op het Europapark bouwt, gebruik gaan maken van het systeem.

Een aantal kleinere vergelijkbare systemen, zoals dat van het Alfa-college, wordt in de toekomst op het systeem aangesloten. Volgens de gemeente zijn dergelijke aansluitingen gemakkelijk te realiseren, waardoor het Europapark in de toekomst aantrekkelijker wordt voor de vestiging van bedrijven.

Door een aansluiting op het systeem van warmte/koude-opslag te realiseren, kan fors bespaard worden op de gas- en elektriciteitsrekening van nieuwe en bestaande panden. In de zomer wordt het koude water gebruikt voor koeling en in de winter zorgt warm bodemwater voor verwarming.

Bron: Dagblad van het Noorden/Gemeente Groningen

Nieuwsarchief