'Rechtstreekse stroomkabel naar Emden kan Aldel redden'

12 sep 2013

Een stroomkabel vanuit het Duitse Emden rechtstreeks naar de fabriek van Aldel in Delfzijl: volgens de Leeuwarder Courant kan dat de redding betekenen voor de in financiële problemen verkerende Groningse aluminiumsmelterij. Volgens het Friese dagblad pleiten de Provincie Groningen, de gemeente Delfzijl en Aldel vandaag bij minister Kamp van Economische Zaken voor de aanleg van een dergelijke stroomkabel.

Door aanleg van de stroomkabel naar Duitsland kan Aldel de dure toeslagen voor het importeren van stroom die het bedrijf nu opbreken, omzeilen. Omdat de hele Eemsdelta-regio van de nieuwe kabel kan meeprofiteren, zou deze gefinancierd moeten worden door het lokale bedrijfsleven en de Provincie Groningen.

Het idee voor de kabel is volgens de Leeuwarder Courant geïnspireerd op de aanleg van een dergelijke elektriciteitsleiding door een bedrijf in Noord-Italië. Omdat deze kabel bijdraagt aan de aanleg van een internationaal energienetwerk hoeft men geen energietoeslagen te betalen over de stroom die erdoor wordt getransporteerd.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief