'Essent kiest voor Duits RWE'

09 jan 2009

Energiebedrijf Essent gaat begin volgende week zijn raad van commissarissen vragen om exclusieve onderhandelingen met de Duitse branchegenoot RWE te mogen aangaan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag op basis van ingewijden.
Diverse bronnen die bekend zijn met de gesprekken tussen Essent en potentiële kopers, lieten de krant weten dat RWE heeft gevraagd om nader boekenonderzoek te mogen doen. Essent onthield zich van commentaar.

Essent liet in november weten met een aantal energieondernemingen uit Europa gesprekken te voeren over samenwerking. In juni kreeg het energiebedrijf toestemming van de aandeelhouders (2vooral provincies en gemeenten) om aansluiting te zoeken bij buitenlandse bedrijven nadat fusiegesprekken met branchegenoot Nuon waren mislukt. Een samenwerking is nodig om te overleven op de Europese energiemarkt.

Volgens door de krant genoemde bronnen in de financiële wereld hebben drie partijen "tegen de 10 miljard euro'' geboden voor de commerciële activiteiten van Essent. De netwerkactiviteiten blijven in overheidshanden. Deze mogen volgens de splitsingswet niet verkocht worden. Vorig jaar werden in Nederland de netwerk- en de commerciële activiteiten van energiebedrijven gesplitst.

Ook na toestemming van de commissarissen is het nog maar de vraag of RWE de commerciële activiteiten in handen krijgt. Nederland heeft volgens Europese afspraken het recht om te verhinderden dat Nederlandse energiebedrijven worden overgenomen door buitenlandse niet gesplitste bedrijven. Dat is het geval bij RWE.
Nieuwsarchief