'Energieakkoord levert minder banen op'

23 sep 2013

Het nieuwe Energieakkoord gaat niet zoveel banen opleveren als wordt beweerd. Dat blijkt uit een studie van het Economisch Instituut Bouw (EIB) en het Planbureau voor de Leefomgeving naar de economische effecten van het akkoord. In totaal wordt er tot 2020 tussen de 13 en 17 miljard euro geïnvesteerd in de energiesector. Bijna tien miljard euro daarvan gaat naar duurzame energieopwekking. Maar dat levert volgens EIB-onderzoeker Matthieu Zuidema weinig op.In de Leeuwarder Courant zegt de onderzoeker dat bijvoorbeeld bij de bouw van windmolens op zee veel onderdelen in het buitenland worden gemaakt. Dat geld vloeit dus weg. Alleen voor het onderhoud, wordt geld uitgegeven in Nederland.

Daarnaast kost het subsidiëren van windenergie geld dat niet ergens anders uitgegeven kan worden. In totaal worden er volgens Zuidema maar 5.000 nieuwe banen gecreëerd, terwijl in het Energieakkoord staat dat er 11.000 banen bij komen.


Volgens Zuidema kan er het beste worden geinvesteerd in de isolatie van woningen en gebouwen. Dat geld wordt namelijk binnen de landsgrenzen besteed en levert werkgelegenheid op. Overigens laat het onderzoek alleen de economische effecten van het Energieakkoord zien.


Bron: Dagblad van het Noorden


Nieuwsarchief