“Noord-Nederland wordt Energiecentrum van Europa”

07 aug 2007

Drenthe, Friesland, Groningen en de kop van Noord-Holland worden met de dag belangrijker als energiecentrum van Nederland. Als alle projecten op het gebied van de energie die er nu in de planfase verkeren doorgaan, dan zal er de komende jaren voor tien miljard euro worden geïnvesteerd in de energiesector. Dat levert directe en indirecte werkgelegenheid op voor 3700 personen.

Dat schrijft zaterdag 4 augustus dagblad De Telegraaf. Volgens een bijna paginagroot artikel in dit blad borrelt het momenteel letterlijk van de energie in Noord-Nederland. Binnen vijf jaar zal de regio Noord-Nederland een grote netto exporteur worden van biobrandstoffen, een distributie- en opslagknooppunt voor aardgas voor heel West-Europa en proeftuin voor allerlei vormen van groene energie, zo meldt de verslaggever.


Het artikel in De Telegraaf citeert directeur Gerrit van Werven van Energy Valley. Volgens deze is er in het Noorden in een paar jaar tijd veel op de kaart gezet, en de ontwikkelingen in de komende jaren gaan nog veel sneller. “Ten eerste komt hier straks Russisch gas via de Oostzeepijplijn. Dat distribueren we verder in Europa en ook via een pijplijn naar Engeland. (2…) In de regio Eemshaven staat het stijf van de bio-energieprojecten”, aldus Van Werven.

Nieuwsarchief