Het Energie Kenniscentrum van de Hanzehogeschool in Groningen wil in Noord-Nederland onder de projectnaam ‘Flexiheat’ een drietal warmterotondes ontwikkelen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Hierdoor moet het hergebruik van restwarmte afkomstig uit de industrie en energiecentrales rendabel worden. Het plan voorziet in warmterotondes bij de stad Groningen, het Energie Transitie Park (ETP) in Wijster en de Eemsdelta.
Momenteel moeten producenten van de warmte dicht bij de gebruikers liggen om een warmtekoppeling rendabel te maken. Door warmterotondes te bouwen, waarop meerdere producenten en afnemers aangesloten zijn, moet het gebruik van restwarmte, een vorm van duurzame energie, financieel een stuk aantrekkelijker worden.
Om het Flexiheat-plan succesvol te maken zijn grote investeringen nodig. Naast een speciaal leidingstelsel en faciliteiten voor de opslag van de warmte, moet er ook technologie worden ontwikkeld om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Daarom zal de Hanzehogeschool in het najaar een subsidieaanvraag voor drie miljoen euro indienen bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Bron: Dagblad van het Noorden
Meer nieuws
- 08 feb 2019 Energiesymposium Vrouwen in Energie Noord- Nederland (VIEN)
- 01 feb 2019 Werk je in de energiewereld? Toptalenten zijn op zoek naar jou!
- 15 jan 2019 AIS Airlines vanaf 4 maart naar Kopenhagen vanaf Groningen
- 30 nov 2018 NOORD-NEDERLAND IMPONEERT EUROPARLEMENTARIËR AUKE ZIJLSTRA
- 26 nov 2018 COBRA-kabel zorgt voor vergroening en versteviging datapositie Eemshaven
- 22 nov 2018 Toename in ontwikkeling van zonneparken in Eemsdelta regio