‘Subsidie ondergrondse CO2-opslag nu naar opslag in zee’

17 feb 2011

De directeur van Groningen Seaports, Harm Post, vindt het een gemiste kans voor de noordelijke economie dat het experiment met ondergrondse CO2 opslag niet doorgaat. Hij vindt dat er nu alles aan gedaan moet worden om het CO2 dan maar onder zee op te slaan, het liefst vanuit de Eemshaven.

Het kabinet moet daarom er in Brussel op aandringen dat het geld dat bestemd was voor de proef met ondergrondse opslag van CO2, nu besteed wordt aan opslag van CO2 in zee. Zo’n proef kan voor de Eemshaven en omgeving grote gevolgen hebben voor de economische ontwikkeling. Dat zei Post van Groningen Seaports donderdagmorgen in Groningen. Hij gaf dit als boodschap mee aan minister Melanie Schultz Van Haegen die de belangrijkste spreker was tijdens een bijeenkomst van de Vereeniging van Handelaren Groningen.

Volgens directeur Post is het zeer spijtig dat de ondergrondse CO2-opslag niet door kan gaan. ‘We dreigen een nieuwe bedrijfstak te verliezen: opslag en hergebruik van CO2. CO2 hoef je niet alleen te beschouwen als afval maar als grondstoffen van de toekomst. Maar laten we nu zorgen dat het CO2 in Nederland onder zeer strenge eisen kan worden opgeslagen. Het kabinet moet er daarom op aandringen om de subsidieregeling voor opslag van CO2 op land om te zetten voor opslag op zee’, aldus Harm Post.

Minister Schultz van Haegen liet weten het een goede tip te vinden en ze zou de boodschap van Harm Post overbrengen.

(Bron: www.nom.nl)

Nieuwsarchief