‘Groen gas uit biomassa nodig voor duurzame energievoorziening’

14 dec 2011

Het gebruik van groen gas uit biomassa is nodig om de overheidsdoelstelling voor de productie van duurzame energie te behalen. Dat zeggen onderzoekscentrum ECN en Gasunie in het dagblad De Stentor. Zonder het gebruik van groen gas wordt het volgens hen moeilijk de doelstelling van 14 procent duurzame energie in 2020 te halen.

ECN en Gasunie hebben plannen voor de grootschalige productie van groen gas, maar daar zijn investeerders voor nodig. Mochten die er komen dan kan in 2025 drie miljard kubieke meter groen gas geproduceerd worden, voldoende voor 1,5 tot 2 miljoen huishoudens. Daarnaast kan het geproduceerde gas ook dienen als brandstof voor elektriciteitscentrales en transport.

De grootschalige productie is volgens ECN alleen mogelijk als er ook biomassa geïmporteerd wordt uit landen als Brazilië, Rusland en Canada. Dit zou vergist moeten worden in zeven grote gasfabrieken op onder andere de Maasvlakte en in de Eemshaven. Op die manier wordt Nederland voor zijn groen gas niet afhankelijk van het buitenland.

De productie van groen gas is momenteel nog niet mogelijk zonder financiële overheidssteun, aangezien het zes keer zo duur is als aardgas. ECN en Gasunie verwachten echter dat de prijs van aardgas de komende jaren zal stijgen, terwijl die van groen gas, dankzij nieuwe en betere productietechnieken, zal afnemen.

In 2013 gaat in Alkmaar een 30 miljoen kostende proeffabriek voor groen gas draaien. In 2017 moet een grotere gasfabriek volgen. Als de plannen van ECN en Gasunie slagen kan groen gas in 2020 drie procent van de Nederlandse duurzaamheidsdoelstelling vormen.

Bron: De Stentor

Nieuwsarchief