"Verhagen heeft discussie over CO2-opslag in Noorden verprutst"

09 feb 2011

 

De Groningse gedeputeerde William Moorlag vindt dat minister Maxime Verhagen van Economische Zaken de discussie over ondergrondse opslag van CO2 in lege aardgasvelden in de noordelijke provincies heeft ,,verpest en verprutst''. ,,Verhagen kan maar een ding doen: skippen dat project’’, zei hij.

De uitlating van Moorlag is opmerkelijk. Tot nu toe was Groningen altijd voorstander van ondergrondse opslag van het broeikasgas, in tegenstelling tot de andere noordelijke provincies. Volgens de gedeputeerden gaat het om een innovatieve techniek die goed is voor de werkgelegenheid. Bovendien worden in de Eemshaven twee grote energiecentrales gebouwd, waarbij het altijd de bedoeling was om de CO2-uitstoot af te vangen en ondergronds op te slaan. ,,Daarom heb ik indertijd ingestemd met de bouw'', zegt Moorlag.

De gedeputeerde verwijt Verhagen nu dat hij de discussie over opslag zo heeft ,,verprutst'' dat er helemaal geen draagvlak meer is. ,,Wij waren altijd voorstander, maar het klimaat om ermee door te gaan is verpest. Ik hoop dat de minister door een bliksemschicht van wijsheid wordt getroffen en CO2-opslag afblaast'', zegt Moorlag. ,,Hij weet het zelf ook: het momentum is voorbij, hij heeft zijn kansen verspeeld.''

Moorlag houdt Verhagen verantwoordelijk voor de omslag. Informatieavonden voor omwonenden die in de herfst van vorig jaar werden gehouden, werden gekenmerkt door een ,,overkill aan regie en beveiliging die de argwaan bij de bewoners voedden''. ,,Zelfs een burgemeester moest vooraf een kopie van zijn paspoort insturen om te worden toegelaten. Dan is er geen sprake van een open dialoog. Dan ontstaat het idee dat het Noorden weer het afvalputje van Nederland is.''

Het vorige kabinet had drie lege aardgasvelden (Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld bij Assen in Drenthe) aangewezen voor opslag van CO2. Daar is sinds het nieuwe kabinet is aangetreden onder gemeentebesturen en omwonenden steeds meer verzet tegen gerezen. Verhagen was vorige week in Groningen om te praten met bestuurders, milieugroeperingen, omwonenden en bedrijfsleven. De minister zei toen dat hij ,,binnen enkele weken'' een besluit zal nemen.

Bron: Groninger Internet Courant

Nieuwsarchief